Klimaatbeheersing voor uw wijnkelder

Klimatisering is noodzakelijk ter bescherming van uw wijn collectie. Gereguleerde temperatuur en vochtigheid is van cruciaal belang voor een juiste opslag en rijping. Daar weet de Koeltechnieker alles van. Sterker nog: hij kan u daar uitstekend bij helpen!

In een ideale wijnkelder schommelt de temperatuur gedurende het hele jaar tussen de 10 en 14 graden. Daarnaast moet de temperatuur zo stabiel mogelijk zijn om afwijkingen te voorkomen. Tegelijkertijd is ook een stabiele luchtvochtigheid belangrijk. Die waardes schommelen in ideale omstandigheden tussen de 60 en 80 procent relatieve luchtvochtigheid. Hiermee voorkomt u krimp of schimmelvorming op de kurken. Dit is natuurlijk naar uw wens in te stellen. Tot slot is ook een goede ventilatie in uw wijnkelder belangrijk, terwijl de kelder zelf bij voorkeur donker en geurvrij is.

Wijnkoeler

Qua airconditioning in uw wijnkelder adviseren wij de inzet van een speciale wijnkoeler. Deze wijnkoelers zijn geschikt om te koelen tot 12 graden, te verwarmen vanaf 10 graden én te ontvochtigen. Dankzij onze wijnkoeler voldoet uw wijnkelder dus in één klap aan drie van de belangrijkste ontwerpcriteria. Daarnaast leveren wij net zo graag de gefilterde ventilatie, eventueel inclusief warmteterugwinning. Ook het verzorgen van de bevochtiging is geen enkel probleem. Het enige dat u zelf nog dient te regelen is het donker en geurvrij houden van de kelder.

Kwaliteit

Het behoeft geen uitleg dat uw wijn het beste wordt bewaard in een goede wijnkelder. Daar is dus niet iedere kelder voor geschikt. Dankzij de Koeltechnieker kan iedere wijnkelder echter voldoen aan de volgende zeer belangrijke kwaliteitseisen:

 • Een zo constant mogelijke temperatuur (zowel in de zomer als winter) tussen de 9 en 14 graden. Temperatuurwisselingen mogen meegaan met de seizoenen, maar zullen altijd geleidelijk gebeuren. Bij voorkeur is de wijnkelder diep gelegen in een schaduwrijk gebied.
 • Een zo constant mogelijke luchtvochtigheid van minimaal 50 procent, maar liever tussen de 60 en 70 procent. Bij meer dan 90 procent zullen de etiketten op de wijnflessen gaan schimmelen. Overigens is dat voor de wijn geen enkel probleem.
 • De wijnkelder moet goed donker zijn. Onder invloed van licht zal de wijn chemisch reageren.
 • De wijnkelder is trillingvrij en ligt dus niet in de buurt van bijvoorbeeld een spoorbaan. Wijnflessen mogen jarenlang stil blijven liggen.
 • Er mogen geen overheersende geuren in uw wijnkelder hangen. Wanneer wijnflessen te lang worden blootgesteld aan vreemde geuren, zal dit invloed hebben op de smaak.
 • Wijn mag niet op de tocht staan en dus moet uw wijnkelder tochtvrij zijn. Tegelijkertijd moet de ventilatie goed worden geregeld.

Wijnkast

Maar wat als u helemaal geen kelder heeft? In dat geval is het een goede oplossing om gebruik te maken van een wijnkast met klimaatbeheersing. Omdat de temperatuur in dit soort kasten regelbaar is, wordt het mogelijk om wijnen jarenlang te bewaren. Daarnaast kunt u ook de juiste serveertemperatuur instellen, zodat de wijn zo snel mogelijk kan worden ingeschonken. Hier kunt u ook een wijnserveerkast voor gebruiken.

 

Heeft u vragen of twijfelt u ergens over? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

 

06 215 41 222

 

email-button-small-1

Het weer in Bussum

Drizzle

8°C

Drizzle

Vochtigheid: 70%

Wind: 11.27 km/h

 • 24 Mar 2016

  Rain 11°C 6°C

 • 25 Mar 2016

  Rain 9°C 2°C

logo small

Driestweg 12
1401TP Bussum
035 672 03 50
06 215 41 222

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.